Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.05.2016 12:54 - Безусловната и условна любов
Автор: lubimo Категория: Изкуство   
Прочетен: 772 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                          Безусловната и условна любов

 

        Защото животът ни учи винаги? – А, ето и новият урок.

Все повече в мен се засилва убеждението, че осакатяването на хората до голяма степен се дължи на погрешното тълкуване на условната и безусловна любов или с други думи подмяната на мъжкото и женското начало в живота. Ролята на мъжа и жената са изградени в логиката на оцеляването в една материална среда, но това което се случва напоследък не е материална, а финансова среда. Разликата е в това, че по отношението на материалната среда, където мъжът чрез своите специфични качества и творчество гарантира блага, а жената е утробата и дома, стожер на духовното , то във финансовата среда този, който има парите на практика си присвоява цялата власт върху благата и така настава обезсмисляне, както на гаранциите, така и на отговорностите за резултата, било то духовен или материален.

        Жена обезличила своята женственост чрез пари, няма мотивация да живее с мъж, с който да дели каквото и да било, така както мъж  с пари, няма мотивация да живее с една жена и да има семейство. Формално ролите загубват своят сакрален  смисъл, а от там се отразяват върху обичта и уважението, които хората си дължат взаимно по отношение на ролите си като полове и като родители. Това води до трайно осакатяване на плода на тяхната взаимност. Не е нормално една жена да изповядва условна любов, както един мъж безусловна, но най-ненормален е плодът на тази размяна. Децата отгледани единствено от майките си или бащите си остават духовно осакатени, защото не познават съответно онази любов, от която са били лишени. Момичетата търсят мъж, който да им дава безусловна любов когато са отгледани от майките си, а условна когато са отгледани от доминиращия баща. Мъжете в същата степен търсят от партньорката си не това, което тя им предлага, а това на което са възпитани да чувстват за правилно.

        Няма как един мъж да се сдобие с утроба и женски инстинкти, и за какъв вид прищявка може да става дума, дори да е възможно, когато жената ги има, или обратното - жената да придобие мъжките атрибути на съответните отговорности. Размяната на ролите е напълно налудничаво и не е продиктувано от здрави интереси, а има смисъл до толкова, че променя единствено ролевите задължения спрямо семейството и децата, но не и сакралното им значение, нито потребностите на детето от баща и майка и съответната им любов. Дете с подменена ценностна система до голяма степен остава загубено по отношение на представата за отговорностите си, като духовна личност със съответния пол, което от своя страна го превръща не само в безполов, но и неспособен да изгради своята душевност. Такива хора се превръщат в инкубатори за създаване на деца, способни от своя страна да бъдат единствено инкубатори. ГМО – хора, ГМО – общество, ГМО – духовност обаче не е възможна. Какво се случва с отговорностите на половете? -  Превърнати в обществени интереси и ценности, изградени на принципите на експлоатацията на едни хора от други. Прост пример:

        Ако една жена бъде подмамена от кариера или друга обществена прищявка и пропусне детеродната си възраст и не роди деца, на практика тя се обрича да остане осакатена от тази своя заблуда, защото не може да реализира физиологичната си и духовна същност като жена – майка, изневерява на пола и на природата си. В същата степен се чувства мъж,  който не успява да създаде семейство и наследници, когато не успява да открие жена, която да го обича безусловно и никога не получава удовлетворение от това, което прави, защото усещането му за бащинство е останало нереализирано. Не по-малко обречен е мъж,  който си разменя ролята с жената или жена влязла в ролята на мъж. Мъжът се научава да обича по женски – безусловно, но загубва усет за мъжката си природа да обича условно и съответната отговорност, и жената се научава да обича условно – по мъжки, а загубва природната си способност да обича безусловно. Размяната на ролите предизвиква неуловима размяна на отговорностите, а заедно с това се променя отношението и на двамата към ценностите на семейството и децата. Изкривяването на семейните ценности е причината, като градивен елемент на обществото да се променят и обществените ценности. Дали подмяната на отношението към пола, подменя ценностите на семейството и после се отразява изобщо на цялостната представа за човешки ценности и представата ни за справедливост, добро и лошо, красиво и грозно?

        Съществуват неписани закони от древността, споразумение между половете по отношение на тяхната взаимност, каквото според жената е, да поеме отговорност за своята утроба, дете и неговото оцеляване и възпитание, за което тя дарява мъжа и децата си с безусловната си отдаденост и обич под формата на грижа, а според мъжа, е да поеме отговорност за прехраната и сигурността на семейството и неговите членове. И всичко това сега сякаш загубва смисъл. Не само това, но в следствие на тези закономерности сякаш отпадат и всички останали по отношение на общуването и уважението между хората. Както се изразяват понякога: “За тия няма нищо свято на този свят! Готови са да продадат и майка си.“ Отпадат всички условности свързани с различията между хората, както пол, така и възраст, раса, място в йерархията на обществената система. Възпитанието всъщност е следствие от убеденост, която родителите внушават в децата си чрез личния си пример, най-вече в ролята им на авторитети в семейната йерархия, без  която те не могат да повярват в никоя друга, по-късно в живота си по естествен път. За повечето от тях единствен критерий се превръща количеството на парите и принудата пред обстоятелствата – стават продажни и евтини.

        Обществото на практика е опряло дулото на пистолет в слепоочието на семейството и на него сякаш не му остава нищо друго освен да се посвети на обществените интереси вместо на собствените си вродени интереси свързани с възпроизводството, оцеляването и възпитанието на ценности и личности. Сякаш въпросът е: Кой кого, предава и прецаква? Удивително е как тази обществено, финансова демагогия се възползва от вродената дарба на жената да манипулира и изнудва мъжете в желанието си за постигане на съответната самоцел. Без сянка на съмнение, е че това е самоубийствен ход по отношение на крайният резултат при който „Целта оправдава средствата“ е йезуитски прийом на властта и нещо повече, в случая властта на парите. В края на краищата излиза, че въртенето на парите и съсредоточаването им в ръцете на все по-малък кръг от хора няма никакви скрупули за да извлича цялата човешка енергия в полза на собственото си остойностяване и обогатяване.

        „Правилата не са за нас, а за другите!“

        Да гримираш дяволът като ангел, само по себе си е отчайващ ход, издаващ слабостите на цивилизацията ни и способността да се справи с проблемите си, което поставя на съмнение оцеляването й. Не е ли удивително, колко пъти и как при всеки възможен повод  се говори за „Край на света“, който естествено все не се случва, поне за някой. Дали това не са симптоми на края на самата Християнска цивилизация, което дава шанс да се завърти за пореден път ролетката на социалната демагогия в полза на поредната удобна религия, като естествен враг на тази култура. Атеизмът, ислямът, будизмът ли, кой ще послужи за оправдание за трупането на пари?

        Материалните ценности, са само отражение на духовните, където дуалистичната представа за условна и безусловна любов формират общата представа за обществено благо. Загубени сами за себе си, няма как да открием нищо истинско. Надпреварата за власт и богатство и свързаната с тях успешност е само холограма, която ни отдалечава от собственият ни смисъл – власт над себе си и богатството на отдаването.

                                                           Любимо




Гласувай:
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lubimo
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 141294
Постинги: 51
Коментари: 29
Гласове: 53
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031